تحریک مغناطیسی مغز rtms چیست؟

از تحریک مغناطیسی مغز برای درمان بسیاری از بیماری های حوزه روانپزشکی و مغز و اعصاب استفاده می شود. تحریک مغناطیسی مغز یا TMS (Transcranial Magnetic Stimulation) در سال 2008 به عنوان یک درمان بهینه و کم خطر توسط سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) تایید گردید. در بیشتر موارد نیاز است که به منظور درمان کامل بیماری، تحریک الکترومغناطیسی مغز چندین نوبت انجام شود، به این روش درمانی repetitive TMS گفته می‌ شود. 

دستگاه TMS یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند که برای سلامت بیمار کاملا بی خطر بوده و از این نظر تقریبا شبیه دستگاه MRI است. استفاده از rTMS به ویژه در مواردی که افسردگی به درمان های دارویی مقاوم است، توصیه می شود. با این وجود استفاده از این روش درمانی محدود به افسردگی نیست. rTMS با تاثیر بر نورون های قشر مغز می تواند تاثیر به سزایی در درمان بیماری هایی مثل اضطراب، میگرن، اختلالات حافظه، وسواس، پارکینسون و اسکیزوفرنی داشته باشد.

تحریک مغناطیسی مغز یا TMS (Transcranial Magnetic

مزایای درمانی rtms

تحریک مغناطیسی مغز بر خلاف داروهای روانپزشکی نیاز به استفاده طولانی مدت ندارد و تنها در کمتر از یک ماه علائم بهبودی در فرد دیده خواهد شد. rtms به هیچ عنوان در فرد وابستگی یا اعتیاد ایجاد نمی کند و فرد پس از درمان دچار کسالت نخواهد شد. در واقع rtms یک درمان سرپایی است و پس از آن فرد می تواند جزئی ترین کارهای روزمره خود را نیز انجام دهد.

در تحریک الکترومغناطیسی مغز هیچ ماده خارجی وارد بدن فرد نمی شود، بنابراین این روش درمانی عوارض سیستمیک ندارد. مصرف هیچگونه ماده بیهوشی یا بی حس کننده پیش از انجام rtms نیاز نیست، بنابراین بیمار عوارض این داروها مانند تهوع، استفراغ و اختلال شناختی را تجربه نخواهد کرد.

تحریک مغناطیسی مغز در محیطی استریل و بدون نیاز به اقدامات تهاجمی مثل جراحی انجام می شود، بنابراین احتمال وقوع عفونت پس از درمان صفر است. در بسیاری از بیماران rtms به گونه ای تاثیر گذار بوده است که دیگر نیازی به مصرف دارو نداشته اند. ضمنا تمام فرآیند درمان توسط پزشک متخصص انجام خواهد شد و کوچکترین جای نگرانی برای مراجعه کننده وجود نخواهد داشت.

rTMS برای درمان چه بیماری‌هایی کاربرد دارد؟

تحریک مغناطیسی مغز منجر به تولید پالس الکتریکی در نقاطی از قشر مغز می شود که در اثر بیماری دچار کاهش فعالیت شده اند. برای مثال در فرد افسرده برخی هورمون های شادی آور به میزان کمتری تولید می شوند، به همین دلیل rtms در حدود 60-70 درصد بیماران مبتلا به افسردگی سبب بهبود نسبی یا کامل شده است. تنها افسردگی نیست که به اختلال در عملکرد سلول های مغزی مربوط می شود. بیماری پارکینسون در اثر کمبود دوپامین در فرد به وجود می آید. بیماران مبتلا به این بیماری که تحت rtms قرار گرفته اند، علائمی از بهبود اختلال حرکتی را نشان داده اند. همچنین بیمارانی که در گذشته دچار سکته مغزی و مشکلات حرکتی شده اند، به تحریک الکترومغناطیسی مغز پاسخ مناسبی داده‌اند.

تحریک مغناطیسی مغز می تواند در همه بیماری های زیر منجر به بهبود علائم و یا درمان آن ها شود:

  • افسردگی
  • پارکینسون
  • میگرن
  • آلزایمر
  • پرخوری عصبی
  • وسواس های فکری حرکتی
  • اضطراب
  • وزوزگوش
  • نوروپاتی های دیابتی
rtms در حدود 60-70 درصد بیماران مبتلا به افسردگی سبب بهبود نسبی یا کامل شده است.

مراحل درمان با دستگاه تحریک مغناطیسی مغز rtms

در ابتدا بیمار بر روی صندلی مخصوص به حالت نشسته یا نیمه درازکش قرار می گیرد. پزشک فرد را معاینه می کند و سوالاتی در خصوص سوابق بیماری از او می پرسد. توجه داشته باشید که در صورت ابتلا به صرع یا سابقه تشنج، حتما به پزشک اطلاع دهید. همچنین اگر قطعه فلزی همراه خود دارید و یا از ضربان سازهای قلبی یا فنر عروق استفاده می کنید به پزشک اطلاع دهید. به طور کلی اگر فکر می کنید که وسیله فلزی در بدن شما است حتما مجموعه را مطلع سازید.

پس از چک این موارد، مولد الکتریکی مخصوص که امواج مغناطیسی را می سازد بر روی سر بیمار قرار می گیرد و به پوست او متصل می شود. این قسمت از آهنربا و سیم پیچ تشکیل شده است. معمولا قسمت جلویی مغز مسئول پردازش امور رفتاری و احساسات است، بنابراین معمولا دستگاه در قسمت های جلویی مغز و نزدیک به پیشانی قرار می گیرد.

ممکن است با توجه به نوع دستگاه و صدایی که ایجاد می کند به بیمار گوش گیر بدهند. صدای ایجاد شده بیشتر به سیستم خنک کننده دستگاه مربوط است. سپس پزشک آستانه حرکتی فرد را چک کرده و با توجه به آن دوز مغناطیسی دستگاه را مشخص می کند.

حال باید بیمار به مدت 20 تا 40 دقیقه بر امواج مغناطیسی لازم را دریافت نماید. این مقدار در دستگاه های پیشرفته تر پایین تر می باشد. در طی این مدت ممکن است صدای کلیک یا ضربه از دستگاه بیاید و یا حرکات مثل ضربه آرام با نوک انگشت را بر روی سر خود حس کنید. تمامی این موارد نرمال است و جای نگرانی ندارد.

پس از اتمام درمان ممکن است پوست محل قرار دادن دستگاه درد ملایمی داشته باشد که به صورت سردرد خفیف حس می شود. این موضوع طبیعی بوده و پس از مدتی از بین می رود. توجه داشته باشید که در جلسات درمانی ابتدایی ممکن است چنین عوارض خفیفی داشته باشیم، با این وجود هیچ مشکلی برای فرد به وجود نمی آورند و فرد می تواند بلافاصله به زندگی روزمره خود بپردازد.

درمان با دستگاه تحریک مغناطیسی

هزینه تحریک مغناطیسی مغز

تحریک الکترومغناطیسی مغز روشی نوین، سریع و بدون عوارض است. برای دریافت درمان کامل لازم است که فرد به مدت یک ماه و در هر هفته 5 جلسه درمانی داشته باشد. این میزان با توجه به نوع و شدت بیماری فرد متفاوت خواهد بود. همچنین کیفیت دستگاه مورد استفاده در کلینیک های درمانی نیز با یکدیگر تفاوت دارد. همه این موارد در هزینه تحریک مغناطیسی مغز تاثیرگذار است.

اگر تمایل دارید در مورد تفاوت تحریک الکترو مغناطیس با تحریک الکتریکی و هزینه تحریک الکتریکی مغز در اصفهان بیشتر بدانید کلیک کنید.

عوارض تحریک مغناطیسی مغز

همانطور که گفته شد، تحریک مغناطیسی مغز عوارض چندانی ندارد و معمولا بیمار یک سردرد موضعی خفیف را به شکلی گذرا تجربه می کند. با این وجود ممکن است در برخی افراد پس از دریافت درمان احساس سبکی سر و سوزن سوزن شدن پوست صورت را تجربه کنند. همچنین اسپاسم عضلات صورت از دیگر عوارض ناشایع rtms می باشد. با این وجود همه این عوارض پس از مدتی از بین می روند و فرد دچار عارضه مزمنی نمی شود.

عوارض گفته شده در مقایسه با عوارض درمان دارویی افسردگی تقریبا به حساب نمی آیند. درمان های دارویی افسردگی می توانند سبب بروز چاقی، مشکلات گوارشی، ناتوانی جنسی و وابستگی فرد به دارو شوند. هیچ یک از این عوارض در درمان با rtms گزارش نشده است.

درمان انواع اضطراب، استرس، افسردگی بدون دارو

جهت کسب مشاوره رایگان با ما در تماس باشید

آکسون مرکز تحریک مغناطیسی مغز rtms در اصفهان

تحریک الکترومغناطیسی مغز نیازمند فناوری پیچیده است، به همین دلیل مراکز درمانی انگشت شماری در این خصوص فعالیت می‌کنند. آکسون کلینیک، مرکز تخصصی علوم اعصاب بالینی، در شهر اصفهان است که به پیشرفته ترین دستگاه های rtms مجهز می‌باشد. اگر از مصرف داروهای افسردگی و عوارض آن ها خسته شده و یا به نتیجه دلخواه نرسیده‌اید، تکنیک درمانی rtms می تواند به شما در حل این مشکل کمک کند. در کلینیک آکسون یک تیم پزشکی مجرب شما را معاینه کرده و در طی جلسات درمانی منظم روند درمان شما پیگیری خواهد شد. به خاطر داشته باشید که تحریک الکترومغناطیسی مغز حتی در موارد مقاوم به درمان هم می تواند کمک کننده باشد!

سئوالات شما را پاسخ داده‌ایم!

همچنین در صورت داشتن سوال جدیدی می‌توانید با ما تماس حاصل نمایید.

یک شکل غیرتهاجمی از تحریک مغز است که در آن از یک میدان مغناطیسی متغیر برای ایجاد جریان الکتریکی در ناحیه خاصی از مغز از طریق القای الکترومغناطیسی استفاده می‌شود.

از TMS می توان به صورت بالینی برای اندازه گیری فعالیت و عملکرد مدارهای مغزی خاص در انسان، با پالس های مغناطیسی منفرد یا جفت استفاده کرد.

TMS با فرکانس بالا (rTMS) در تشخیص و درمان انواع بیماری‌ها، به‌ویژه در بیماری های نورولوژیک و اختلالات روانی کاربرد بسیاری دارد. در درمان افسردگی، میگرن، اختلالات عصبی و پارکینسون قابل استفاده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *